tiistai 12. kesäkuuta 2012
9.6.2012 Mola Mola
Matkasimme ystäväpariskunnan kanssa pikaveneellä noin tunnin matkan päähän Nusa Penidan saaren edustalle lähinnä mantat mielessämme. Sukelluskohteenamme oli Manta Point, joka on mantojen puhdistusasema. Niinpä siellä voi lähes satavarmasti nähdä näitä upeita olentoja. Niin tälläkin kertaa. Mantat löytyivät hiukan syvemmältä ja sivummalta kuin normaalisti. Onneksi kokenut oppaamme tiesi, missä mantat ovat, jos niitä ei heti näy matalalla puhdistusasemalla. Kuusi mantaa kierteli ja kaarteli ympärillämme ja se oli jälleen kerran hieno kokemus.
Toinen sukelluskohteemme oli Crystal Bay, joka on kuuluisa Mola Molista, joita tavataan siellä yleensä elo - syyskuussa. Oppaamme oli toiveikas, koska olosuhteet olivat otolliset Mola Molalle. Merivirrat olivat sekoittaneet vettä ja vesi oli viilennyt huomattavasti. Paikoitellen lämpötila laski jopa lähelle 20 C. Normaalisti veden lämpötila on kesäkuussa noin 26 - 29 C. Toiveikkaina lähdimme sukellukselle. Kun vastaamme tuli toinen sukellusryhmä ja heidän oppaansa näytti mola molan käsimerkin ja näytti suuntaa oppaallemme, aloimme olla enemmän kuin toiveikkaita. Pian oppaamme kilkutti tankkiaan, näytti mola molan merkin ja alkoi kova spurtti. Räpylät viuhuen uimme kohti tuota kummallista otusta. Ja toden totta - olimme ensimmäisen kerran nähneet mola molan!
Mola mola eli möhkäkala on lauhkeilla ja trooppisilla merillä elävä erikoisen muotoinen kala.Ne ovat valtavan kokoisia ja levinneet laajalti, mutta niistä tiedetään varsin vähän. Usein ne liikkuvat hitaasti pintavesissä, ja kokonsa vuoksi voivat aiheuttaa onnettomuuksia veneiden törmätessä niihin. Mola molan jopa kolmimetrinen ruumis on kuin puoliksi halkaistu kiekko, ja se päättyy röyhelömäiseen reunukseen, joka on useista liuskoista koostuva muuntunut pyrstöevä. Tyypillinen möhkäkalan pituus on 1,8 metriä, ja leveys 2,4 metriä evänkärjestä toiseen. Painoa kalalle kertyy tonnin verran. Täysikasvuisella möhkäkalalla on harvoja vihollisia. Varsinaisia saalistajia ovat miekkavalaat ja merileijonat, mutta nuoremmat yksilöt ovat alttiimpia saalistajille ja sen vuoksi mola mola onkin maailman kaloista ahkerin mätimunien tuottaja. Kerralla naaras saattaa tuottaa jopa 300 miljoonaa mätimunaa.
Meidän mola molamme oli ystävämme mukaan ainakin 3- 4 kertaa Mikan kokoinen - todella iso siis! Hymyssäsuin ja onnellisina täydellisestä sukelluspäivästä palasimme Padang Baihin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Hei! kiva on taas olla mukana tälläkin reissulla näin blogin välityksellä Mola mola näyttää ihmeelliseltä kalaksi
Lähetä kommentti