Teimme aamun ensimmäisen sukelluksen Yolanda & Shark Reefillä. Upea sukellus - paljon kaloja, kaunista korallia sekä lukuisia vessanpönttöjä, jotka ovat paikalle 1980 haaksirikkoutuneen Jolanda laivan rahtia. Jolanda itse on kierähtänyt riutalta alas meren syvyyksiin, mutta sen lastina olleita WC-pönttöjä ja lavuaareja on jäänyt siitä muistuttamaan ja hauskuuttamaan sukeltajia.
Iltapäivällä meitä odotti yksi maailman suosituimmista ja sukelletuimmista kohteista – SS Thistlegorm. SS Thistlegorm on 1940 rakennettu kauppalaiva. Alus on mitoiltaan 126 m pitkä ja 17,5 leveä. Toisen maailmansodan aikana alus komennettiin Britannian laivaston käyttöön. Lokakuussa 1941 alus purjehti Afrikan ympäri Punaisellemerelle. Lastina sillä oli sotatarvikkeita ja se oli matkalla Pohjois-Afrikkaan. Alus ankkuroitui Suezin lahdelle odottamaan Suezin kanavaan pääsyä.
Varhain aamulla 6.10. kaksi saksalaista pommikonetta löysivät aluksen ja ne pommittivat laivaa. Pommit osuivat lastiruumaan numero neljä, joka sisälsi ammuksia. Räjähdykset repivät perän irti ja käänsi osan kannesta keulaa kohti. Alus upposi ja painui pohjaan 30 metrin syvyyteen, jossa se seisoo pystyssä ankkuriketjut edelleen edessään. Irti repeytynyt perä makaa ammuslasteineen vasemmalla kyljellään.
Hylyn löysi Cousteau 50-luvulla ja hänen sukeltajansa valloittivat hylyn ensimmäisinä. Hylyn sijainti jäi vuosikymmeniksi salaisuudeksi. Sijaintipaikka löytyi uudestaan vasta 90-luvun alussa ja se on saavuttanut valtaisan suosion. Sen ruumat ovat auki, joten niihin on helppo sukeltaa. Koko mukana ollut uskomaton lasti avautuu sukeltajan silmien edessä kuin historia olisi pysähtynyt samalla kellonlyömällä pommien iskeytyessä aluksen kylkeen. Edessä avautuu näkymä, jossa on kuorma-autoja, jeeppejä, moottoripyöriä, koottavien lentokoneiden siipiä ja moottoreita, junia ja hiilivaunuja, ammuksia, aseita, panssariajoneuvoja sekä kuuleman mukaan Wellingtonin kumisaappaita ja kahluusaappaita. Nämä viimeksi mainitut on vissiin hylyllä aiemmin vierailleet sukeltajat pöllineet, koska emme näitä enää nähneet...
Upea hylky, jossa sukelsimme sekä päivä- että yösukelluksen. Voimme vain toivoa, että tämä yksi maailman sukelletuimmista kohteista saadaan säilytettyä myös tuleville sukupolville yhtä upeana ja elämyksiä tuottavana kohteena!
sunnuntai 8. tammikuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti